Close
(0)
Du har inga artiklar i din kundvagn.
Sök
Filters
RSS

Blogg

Vad är KNX?

Det kan vara svårt att förstå vad KNX är för något. Så vi ska försöka förklara på så enkelt sätt som möjligt. 

 

KNX benämdes tidigare intelligena fastigheter. Det är ett sätt att styra och kommunicera med din fastighets belysning, solskydd, säkerhetssystem, värme, ventilation, luftkonditionering, övervakning, larm, vatten, energi och så vidare. KNX är den enda globala standarden för hem- och fastighetsautomation. 

Oavsett om det handlar om ett enfamiljshus eller stora flerfamiljshus, kontorskomplex är kraven på enkel och mångsidig kontroll av belysning, luftkonditionering höga och ökar ständigt. Förutom detta finns stora krav på energisparande lösningar. KNX erbjuder en bekväm, säker och energisparande lösning genom en intelligent styrning av byggnadens system. 

Det gäller dock att komma ihåg att för att få detta att fungera kräver det att kablar och ledningar måste dras mellan olika system i fasigheten. För att göra det möjligt att styra all data mellan de olika systemen i fastigheten krävs det ett system som gör det möjligt att kommunicera via ett och samma språk. Systemet heter KNX Bus. Denna standard har över 20 års erfarenhet av branchen. KNX kopplas samman via Twisted Pair-kbale, radiovågor, strömkablar eller IP/ethernet och kan på så vis kommunicera med varandra. 

Buss deltagare kan vara antingen sensorer eller aktorer som behövs för styrning av belysning, säkerhet, uppvärmning, ventilation med mera. Alla funktioner styrs och övervakas genom ett enda system. 

Med andra ord, du kan resa bort och styra belysning, larm, värme och så vidare från din telefon. 

Kommentarer (0)
Flimmer

Flimmer finns hos alla ljuskällor i någon form. Det kan dels vara flimmer som inte har någon påverkan på oss människor och dels oönskat flimmer som kan ha negativ inverkan på oss människor och skapa huvudvärk, trötthet och koncentrationsstörningar.

Ett sätt att kontrollera om en ljuskälla flimrar är genom att hålla mobilkameran nära ljuskällan. Då uppstår det ränder som beror på att det uppstår en störning mellan mobilkamerans bildfrekvens och ljuskällans eventuella flimmer. Detta är däremot inte ett bra sätt att kontrollera ljuskällans flimmer på. Olika kameror har olika bildfrekvens och inställningarna kan också påverka resultatet på flera olika sätt. Förutom detta kan en mobilkamera inte skilja på olika typer av flimmer.

En del säger att flimmer introducerades med LED-ljuskällor, detta är dock felaktigt. Däremot kan flimmer och ljusmodulering uppstå och vara ett problem vid användning av undermåliga produkter och/eller vid felaktiga installationer.

När det gäller drivdon för LED finns det huvudsakligen två tekniker som används för ljusreglering. Dels pulsviddsmodulation (PWM), vilket innebär att lysdioderna drivs med modulerad spänning och aldrig bör understiga 300 Hz vid ljusreglering. Dåliga drivdon med pulsviddsmodulation kan orsaka flimmer då de inte uppfyller de rekommendationer som finns. Ett PWM-don av god kvalitet ger ett flimmerfritt ljus och många moderna PWM-don kombinerar denna teknik med strömreduktion vid lägre dimmnivåer.

Strömreduktion/amplitumodulering (AM) är en annan teknik som används i drivdon för LED och innebär att strömmen sänks till lysdioderna för att reglera ner ljuset. Denna teknik har inget flimmer alls.
Problem med flimmer uppstår ofta när icke-kompatibla dimrar används, framför allt märks det där glödljus- (framkant) eller lågvoltsdimrar (bakkant) förekommer. Det gäller både LED-ljuskällor och LED-armaturer. I den typen av installation är det extremt viktigt att man konsulterar sina leverantörer av vilken kombination av LED-produkter och dimmer som bör användas. Belysningsbranschen strävar efter en god belysningsteknik samt strävar efter att både visuellt och icke-visuellt flimmer ska undvikas. Branschföreningens arbetar för belysning ska spara energi, öka ljuskvalitén och komforten.

Den nya tekniken med LED har inneburit att många söker lycka genom att försöka ta sig in på marknaden men utan att besitta den kunskap som krävs för att skapa tekniskt fullgoda belysningsanläggningar och en god ljusmiljö. Därför är det viktigt att kolla så att du verkligen köper armaturer och ljuskällor av seriösa aktörer och välja produkter av god kvalitet som bland annat eliminerar risken för synligt flimmer. 

Kommentarer (0)
Vad är energi
Energi är rörelse eller förmågan till rörelse. Allt ifrån mat, trä, avfall, olja, vatten och vind innehåller energi. Det finns många olika former av energi, till exempel elektrisk energi, kemisk energi, lägesenergi, rörelseenergi och värmeenergi. Därför blir det fel att prata om att spara energi, rent fysikaliskt, då den så kallade energiprincipen innebär att energi i sig inte kan skapar eller föringas utan bara omvandlas mellan olika former. Rörelseenergi som finns i vind kan omvandlas till el, och den kemiska energin i mat kan omvandlas till rörelseenergi och värme i våra kroppar. 
När energi omvandlas kan vi människor få ljus, kraft/rörelse, värme och kyla. Men varje gång en energiomvandling sker går lite av energins kvalitet förlorad och sen kan den inte användas till lika många olika saker. Det som går att spara på däremot är olika former av energi (energibärare) som har olika kvalitet. Ett exempel på en energiform med hög kvalitet är el, som allltså kan användas till många olika saker. 
 
 Energibärare är det vi egentligen pratar om när vi pratar om att vi behöver spara energi. En energibärare kan ibland ersätta en annan, som till exempel kan den olja som idag används i bilar ersättas av el. Villor som idag är uppvärmda av direktverkande el kan byggas om till passivhus som kräver mycket lite energi till uppvärmning och som främst drivs av värme från solen. Energikällorna som vi använder alldeles för mycket av idag är fossil energi, som kol, olja, bensin, naturgas. Istället försöker man nu ersätta dessa energibärare med förnybara energikällor som sol, vind, vatten och bioenergi. Den tar inte slut men den kräver ändå resurser för att kunna utvinnas och kan påverka miljön negativt lokalt. Därför är det vitkigt att vi hjälps åt att inte slösa på energi och att vi använder energikällor som har så liten miljöpåverkan som möjligt. 
 
Ett sätt att spara på energin är att kolla över sin armaturer. Gamla glödlampor kräver mycket mer energi än dagens LEDarmaturer. Likaså finns det smarta lösningar för att styra belysning och värme i ditt hem. 
Kommentarer (0)
GLAD MIDSOMMAR

Vi på Smartahus önskar er en skön och glad midsommar med blommor, god mat och umgänge. Vi ses efter helgen. 

Kommentarer (0)
Förseningar

Det har visat sig bli en del förseningar i leveranserna. Detta beror på att det är strejk och övertidsblockad i hamnen i Göteborg. Det gör att varor som ligger i containrar där tar längre tid att komma till lagren och därmed blir det förseningar ut till dig som kund. Det är inget vi rår för och vi skickar ut så fort vi bara kan. Har du inte fått din leverans är du välkommen att maila så försöker vi kolla vad som har hänt. 

Vi önskar givetvis att du ska få din leverans så snart som möjligt. Vi ber dock om lite tålamod om leveransen är sen då en hel del ligger utanför vår kontroll. 

Kommentarer (0)
Skymningsrelä

Beroende på vart i Sverige du bor är det nu ljust eller mörkt på kvällarna. För att spara energi och ekonomi är det bra om belysningen är släckt medan det är ljust ute. Det är dock lätt hänt att glömma att släcka belysningen utomhus. I norra Sverige är det ljust mer eller mindre dygnet runt just nu. Ändå är det många utomhusarmaturer som står och lyser. Det syns inte att de är tända. Medan det i södra Sverige nu är mörkare på kvällarna och det kan vara skönt och mysigt med belysning som lyser upp trädgården och uppfarten. 

Lösningen på dilemmat att komma ihåg att släcka och tända belysningen är att styra belysningen med ljusrelä eller skymningsrelä. Det finns flera fördelar. 

  • Belysningen tänds automatiskt vid skymning och släcks då det börjar bli gryning alternativt tänd och släcks efter inställd tid. 
  • Din bostad blir välkomnande för dig och dina gäster, samtidigt som den ser bebodd ut även om du inte är hemma
  • Ljuskällan och armaturen håller längre
  • Du sparar både energi och ekonomi
  • Du slipper tänka på om det lyser eller inte

Själv tycker jag att det bästa är att man sparar in på energi, ekonomi och att jag slipper komma ihåg är det bästa med skymningsrelä. 

Vi har flertalet olika ljusrelän och skymningsrelän. Så kika in och se vad som passar dig. Är du osäker är du välkommen att fråga. Vi är här för att hjälpa dig att lösa dina problem och erbjuda dig en helhetslösning för ditt hem. 

 

 

 

Kommentarer (0)
Hur man får en elektriker att hålla längre

Det är hög tid att börja tänka på hur elektriker ska hålla längre. En elektriker som har lång hållbarhet är att föredra. Därför är det bra om vi andra kan planera lite för att hjälpa dessa elektriker att få längre livslängd. 

Ett bra sätt är att planera utomhusbelysningen redan nu. Bor du i södra Sverige infinner sig mörkret nu. Ta några ficklampor, familjen, grannar, vänner och gå ut i din utomhusmiljö. Lys med ficklamporna så som du tänker dig att du skulle vilja ha din belysning. Nu vet du ungefär vad du behöver. I vår belysningsskola hittar du tips på vad som är bra att tänka på. Kolla in vad du kan tänka dig, undrar du något är det bara att höra av dig. Vi hjälper dig så gott vi bara kan. 

Stolpar, pollare, markarmaturer ska ha fundament eller grävas ner. Men även om detta blir gjort på sommaren rekommenderar vi att ni inte väntar tills det blir kallare med installationen av armaturen. Elektriker har en tendens att inte vilja stå ute i minusgrader och vi vill givetvis se till att de inte förfryser viktiga kroppsdelar så som händer. 

Bra att tänka på är också om du ska installera downlights inomhus där en elektriker till exempel behöver krypa omkring på en kallvind. Vintern kan göra elektrikern stelfrusen medan sommaren kan göra elektrikern överhettad. Därför är det bäst att låta elektrikern krypa på kallvinden under våren eller tidig höst. På så vis hålls elektriken i mer lagom temperatur och håller längre. 

Har du tänkt att du ska ha en motorvärmare för att slippa frysa i vinter när du sätter dig i bilen? Väldigt vanligt att sådant blir påmint när det väl är dags. Även här är det bra att planera för den kallare tiden redan nu. Allt för elektrikerns livslängd och hållbarhet. 

Visst hjälper du till? 

 

1. Planera vinterns belysning och värme nu

2. Beställ redan nu, det kan vara längre leveranser under semesterperioderna

3. Boka in din elektriker

4. Bjud elektrikern på fika. En glad elektriker gör lysande arbete. 

5. Se till att arbetsmiljön för elektriken är så hållbar som möjligt

6. Njut av din belysning eller av din varma bil 

 

Allt du behöver för att få din utomhusmiljö att lysa upp och för att ge dig värme till vintern har vi i butiken. Finner du ändå inte det du söker är det bara att skicka ett mail till kundtjänst så kollar vi upp åt dig. Det allra mesta kan vi lösa även om det idag inte finns i butiken. 

Kommentarer (0)
Lysande belysning

När chefen är borta leker kundtjänst i fönstret. En lampkedja av nabbipärlor är numera uppsatt i fönstret på kontoret. Den lyser dock väldigt klent. Samtidigt håller vi på att fylla på i butiken med nyheter. Bland annat armaturer från Ensto. Ensto är en tillverkare som kan detta med utomhusarmaturer. Ja, mer än det såklart. Men just utomhusarmaturer är de bra på. De tillverkar energieffektiva och ekonomiskt hållbara armaturer. De vet vad som behövs för att belysa parker, gångvägar, torg, gårdar, parkeringar och andra mörkare områden runt alla slags fastigheter. De erbjuder armaturer med modern och tradionell design. Kvalitet som funkar även för krävande miljöer samtidigt som de är enkla att installera och har energieffektiva lösningar. 

Så söker du efter en bra utomhusarmatur rekommenderar vi dig att kika in hos oss. Förutom armaturer från Enso har vi en mängd tillverkare som vet vad de håller på med. Vi garanterar att våra tillverkare har lysande belysningar. 

Ensto Averia. En armaturserie för hela trädgården. Averia finns för vägg-, tak- och pollarmontering. Tillverkad i äkta koppar och aluminium. 

Kommentarer (0)
Belysningsskola Badrum

Ett badrum är önskvärt att få fungerande både i vardagen och när en vill koppla av. Genom att ha dimbar belysning och med genomtänkt placering går det enkelt att få både ock med samma armaturer. 

Till vardagens sysslor behövs ett allmänljus och downlights är att rekommendera för att få detta. Flera downlights går dessutom att dimra. Den mest praktiska belysningen i badrummet är dock vid spegeln. Med rätt ljusstyrka och korrekt placering blir det enklare att se sig själv i spegeln. En mjuk glödlampa i ansiktshöjd ger bäst är det som ger bästa resultat för belysning vid spegeln. En armatur vid spegeln ska helst ha ett opalglas eller ett matt glas så att ljuset sprider sig på ett fint sätt och inte ger en yta som bländar. Ljuset vid spegeln ska vara vänligt och därför är ljus från halogen och lysrör inte önskvärt då det ger för dramatisk effekt. Ljuset ska helst inte komma enbart ovanifrån eftersom det skapar skarpa skuggor, det bästa är när belysningen sitter vid sidan av spegeln och ovanifrån. 

En stjärnhimmel är ett annorlunda inslag i badrummet som samtidigt skapar skön stämning. Montera fibertrådarna slätt mot taket eller fritt hängande som en extra dekorativ effekt. Med en stjärnhimmeln kan du forma himlen precis som du själv vill ha den, bara att ta fram din kreativa ådra. Det går även att använda sig av LEDstripar och idag finns det även LEDstripar som går att använda i bastun. En LEDstrip kan du dölja i ett nedsänkt tak och skapar då ett mjukt, indirekt släpljus på väggen. Dessa är ett bra kompliment till downlights, speciellt om det finns lite takhöjd eller bara vill skapa en dekorativ effekt. 

Viktigt att komma ihåg är att använda sig av armaturer som är godkända för badrum. Vilka armaturer som är godkända beror på vilken IP-zon armaturen ska sitta i och vilken IP-klass armaturen har. 


Bilden kommer från Hide a lite, en tillverkare som erbjuder belysning för hela ditt hem. 

Kommentarer (0)
Belysningsskola Arbetsytor

Vid arbetsytor, som skrivbord, diskbänken, spisen och köksbord är det viktigt att ha stark belysning så att det inte blir ansträngande för ögonen. Stark belysning men också viktigt att tänka på att den blir inte blir bländande. Mörka väggar kräver mer ljusstyrka eftersom mörka ytor suger upp mer ljus. Ljusa väggar kan däremot reflektera ljuset och genom att placera downlights nära väggarna skapar du en känsla av att rummet är större och ljusare. 

En skenbelysning med riktbara spotlights kan också vara ett sätt att få belysning där du behöver det. Genom att koppla ihop skenan med en dimmer kan du även styra hur mycket ljus du vill ha för stunden. I köket finns bra bänkbelysning och LED-stripar som ger ett behagligt sken och som fungerar utmärkt att nyttja för att få bort skuggor under skåp. 

Genom dimmer och KNX styrsystem kan du enkelt styra belysninge utifrån hur mycket ljus du behöver för stunden. På så vis kan du använda samma armaturer för olika slags belysning. KNX Styrsystem gör det dessutom enkelt genom att skapa scenarion där du kan ställa in vilken slags belysning du vill ha för stunden. Med en enda knapptryckning kan du få belysning för middagar, läxläsning och städning som kräver mer ljus till avkopplande belysning för tv-tittande och soffhäng. 

Kommentarer (0)