Hide a lite

Inomhusbelysning - FIBEROPTIK Hide a lite


 

Hide a lite logo

Fiberljus eller fiberoptik är ett allt mer populärt sätt att ljussätta mycket tack vare de många applikationer som går att skapa med ljuset. Nya lösningar presenteras hela tiden vilket gör att ingen egentligen kan förutsäga morgondagens möjligheter med fiberljus. En möjlighet som nyligen tillkommit är LED-ljusgivarna som sänker energiförbrukningen med upp till 90 %. De är designade för att enkelt kunna bytas ut mot befintlig installation så att både tekniska, ljusrelaterade och ekonomiska vinster uppnås. 

Skillnaden mellan fiberljus och traditionellt ljus är att ljuskällan och ljuset är separerade ifrån varandra. Det är en delning som erbjuder tre viktiga fördelar: Ljuskällan kan placeras där den är lättåtkomlig för underhåll. Ljuskällan avger ingen värmestrålning (IR-strålning) och ljuset leder inte ström. Fibern har två typer av avslut: Stjärnavslut: Snedslipad för stjärnhimmelseffekt. Armaturavslut: Planslipad med pålimmad hylsa av aluminium, kan monteras direkt i tak eller i armaturer. PMMA-fibern kan även delas upp i råfibrer och användas som stjärnpunkter.

Standardpaket fiberoptik

Kompletta fibersatser för stjärnhimlar och belysning, såväl för inomhus som utomhus, t.ex. i bastu, badrum eller entréer. Fiberoptik är lämpligt att använda i fuktiga och känsliga miljöer, eftersom de varken leder värme eller spänning och är fria från UV- och IR-strålning. Glasfibern tål dessutom hög värme och kan placeras i bastu. Paketen består av ljusgivare (projektor), fiberbunt med koppling och i vissa fall även armaturer/linser.

Ljusgivaren

Eller projektorn är systemets motor. Den består av en halogenljuskälla på 20-75W eller en energieffektiv LED-ljuskälla på 4-25W och ett drivdon som ansluts till 230V. De större ljusgivarna har en liten fläkt för kylning och dom flesta av ljusgivarna kan ljusregleras med vanlig standard dimmer.

Fiberbunt

Består av en koppling och ett antal fibrer. Fibern finns i två materialtyper: plastfiber (PMMA) och glasfiber. Plastfibern är uppbyggd av råfiber 0,75 mm och 1,0 mm. En 3 mm fiberkanal består av 14 st ”råfibrer” 0,75 mm, som antingen sammanfogas till en 3 mm belysningspunkt eller delas upp till stjärnpunkter. Glasfibern är uppbyggd av hårfina ”råfibrer” endast 50 my tjocka. En 2 mm fiberkanal består av 1400 råfibrer och är inte lämpliga att dela upp.

Montering

Ljusgivare skall placeras i torra utrymmen (IP20) och med tillräcklig plats runt om så att den inte blir för varm, mått enligt montageanvisning. Vissa ljusgivare har inbyggd fläkt som kan avge ett lite störande ljud. Placera därför ljusgivaren på en plats där ljudet inte stör. Fiber bör alltid böjas med mjuk rundning. Fiberändarna monteras normalt uppifrån och fixeras med lim förutom när man använder armaturer då slutmontering görs från undersidan.


www.hidealite.se

 

Hide a lite Armatur utan frontglas

Hide a lite Armatur utan frontglas. Små, dekorativa och funktionella armaturer som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
From 113 kr

Hide a Lite Bastuset 5010 LED 6punkter

Hide a Lite Bastuset 5010 LED. Kompletta fibersatser för effektfull bastubelysning med tysta, lättplacerade och energieffektiva ljusgivare, minskar energiförbrukningen med upp till 70% jämfört med halogen och utan krångliga lampbyten. Glasfibern tål höga temperaturer och sprider ett jämnt ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad (ljusgivaren ska placeras i torrt utrymme). Paketen består av LED-ljusgivare och fiberbunt av glasfiber med koppling och armaturavslut i aluminium samt elektronisk transformator med sladdstall för anslutning till 230V. Kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant). 5017 levereras med armaturer för enkel och elegant avslutning, varav en med lins.
11,321 kr

Hide a Lite Bastuset 6701 60punkter

Hide a Lite Bastuset 6701, färdiga belysningslösningar för bastu, glasfibern tål höga temperaturer och sprider ett jämnt ljus, idealisk för användning i bastu och ångbad. Monteras med fördel i tak eller i lavarna för effektfull belysning (ljusgivaren skall placeras inomhus i torrt utrymme). Paketeninnehåller allt som behövs för installationen, en ljusgivare, en fiberbunt i glasfiber med koppling och armaturavslut i aluminium, samt elektronisk transformator med sladdstall för anslutning till 230V. Kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant).
10,312 kr

Hide a Lite Bastuset 6701 LED 60punkter

Hide a Lite Bastuset 6701 LED, kompletta fibersatser för effektfull bastubelysning med tysta, lättplacerade och energieffektiva ljusgivare, minskar energiförbrukningen med upp till 70% jämfört med halogen och utan krångliga lampbyten. Glasfibern tål höga temperaturer och sprider ett jämnt ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad (ljusgivaren ska placeras i torrt utrymme). Paketen består av LED-ljusgivare och fiberbunt av glasfiber med koppling och armaturavslut i aluminium samt elektronisk transformator med sladdstall för anslutning till 230V. Kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant). 5017 levereras med armaturer för enkel och elegant avslutning, varav en med lins.
14,531 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5103 6punkter

Färdiga fiberbuntar för den som själv vill plocka ihop sitt ”paket” och fritt välja fiberbunt, ljusgivare och eventuellt armaturer som passar för just sitt projekt. Fiberbuntarna består av en koppling och ett antal fiberkanaler av Megalon i varierande längder och dimensioner. Glasfibern är uppbyggd av hårfina ”råfibrer” endast 50my tjocka. En 2mm fiberkanal består av 1400st råfibrer och är inte lämpliga att dela upp. Den tål höga temperaturer och sprider ett ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad. Stjärnavslut: ”Råfibern” är snedkapad eller snedslipad för stjärnhimmelseffekt. Armaturavslut: Fibern är planslipad med pålimmad hylsa av aluminium alternativt krympt hylsa av mässing. Den kan monteras som belysningspunkt direkt i tak eller monteras i en armatur.
4,994 kr

Hide a lite Kristallarmatur

Hide a lite Kristallarmatur är en armatur med små och dekorativa lampor som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.

Hide a lite Ljusgivare LED FL1000B

Hide a lite Ljusgivare LED FL1000B. Liten, tyst och energieffktiv LED-ljusgivare idealisk för många belysningslösningar som bastu-, stjärnhimmels-, monter- och nischbelysning.

Hide a lite Ljusgivare LED FL500B 4W

Ljusgivare LED FL500B 4W 9mm är en liten, tyst och extremt energieffektiv LED-ljusgivare idealisk för dekorativ belysning där utrymmet är mycket begränsat, för små ”stjärnhimmelslösningar” och för bastubelysning.
1,834 kr

Hide a lite Standardfiberbunt

Hide a lite Standardfiberbunt. Fiberbunt för bland annat stjärnhimme. Finns i flera olika utföranden.
From 1,299 kr

Hide a lite Standardpaket

Hide a lite Standardpaket är ett komplett fiberpaket för stjärnhimlar och belysning i badrum, toaletter, entréer eller sovrum.
From 10,588 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5000

Hide a lite Stjärnhimmelset 5000 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla "stjärnhimmlar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
From 9,651 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5005

Hide a lite Stjärnhimmelset 5005 är en komplett fibersats idealisk för små "stjärnhimmelslösningar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
From 2,607 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5005 LED

Kompletta fibersatser med små, lättplacerade och energieffektiva ljusgivare, minskar energiförbrukningen med upp till 90% jämfört med halogen och utan krångliga lampbyten. Idealiska för små och stora ”stjärnhimmelslösningar” i sovrum, badrum, entréer m.m. Fiberändarna monteras uppifrån, fixeras med lim och kan kapas efter behov. Paketen består av LED-ljusgivare och fiberbunt med koppling 9mm samt drivdon och sladdställ med stickpropp för anslutning till 230V. 5000 & 5012 kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant).
2,607 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5012

Hide a lite Stjärnhimmelset 5012 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla "stjärnhimmlar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
From 10,662 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5056

Hide a lite Stjärnhimmelset 5056 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla stjärnhimlar i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
From 11,274 kr

Hide a lite Armatur Sirius

Hide a lite Armatur Sirius är en liten dekorativ och funktionell armatur i Rostfritt stål för inomhus- och utomhusbruk som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
From 600 kr

Hide a Lite Bastuset

Hide a lite Bastuset för effektfull belysning i bastu och ångbad
From 10,312 kr

Hide a Lite Bastuset 5017 LED 8punkter

Hide a Lite Bastuset 5017 LED. Kompletta fibersatser för effektfull bastubelysning med tysta, lättplacerade och energieffektiva ljusgivare, minskar energiförbrukningen med upp till 70% jämfört med halogen och utan krångliga lampbyten. Glasfibern tål höga temperaturer och sprider ett jämnt ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad (ljusgivaren ska placeras i torrt utrymme). Paketen består av LED-ljusgivare och fiberbunt av glasfiber med koppling och armaturavslut i aluminium samt elektronisk transformator med sladdstall för anslutning till 230V. Kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant). 5017 levereras med armaturer för enkel och elegant avslutning, varav en med lins.
16,789 kr

Hide a Lite Bastuset 5075 LED 6punkter

Hide a Lite Bastuset 5075 LED. Kompletta fibersatser för effektfull bastubelysning med tysta, lättplacerade och energieffektiva ljusgivare, minskar energiförbrukningen med upp till 70% jämfört med halogen och utan krångliga lampbyten. Glasfibern tål höga temperaturer och sprider ett jämnt ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad (ljusgivaren ska placeras i torrt utrymme). Paketen består av LED-ljusgivare och fiberbunt av glasfiber med koppling och armaturavslut i aluminium samt elektronisk transformator med sladdstall för anslutning till 230V. Kan ljusregleras med fasdimmer (bakkant). 5017 levereras med armaturer för enkel och elegant avslutning, varav en med lins.
15,197 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5107 6punkter

Färdiga fiberbuntar för den som själv vill plocka ihop sitt ”paket” och fritt välja fiberbunt, ljusgivare och eventuellt armaturer som passar för just sitt projekt. Fiberbuntarna består av en koppling och ett antal fiberkanaler av Megalon i varierande längder och dimensioner. Glasfibern är uppbyggd av hårfina ”råfibrer” endast 50my tjocka. En 2mm fiberkanal består av 1400st råfibrer och är inte lämpliga att dela upp. Den tål höga temperaturer och sprider ett ljus med varm färgton, idealisk för användning i bastu och ångbad. Stjärnavslut: ”Råfibern” är snedkapad eller snedslipad för stjärnhimmelseffekt. Armaturavslut: Fibern är planslipad med pålimmad hylsa av aluminium alternativt krympt hylsa av mässing. Den kan monteras som belysningspunkt direkt i tak eller monteras i en armatur.
2,085 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5114

Glasfiberbunt 5114
4,775 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 6701

Glasfiberbunt 6701
6,972 kr

Hide a lite Kalljusreflektorlampa 12V 75W

Kalljusreflektorlampa 12V 75W
402 kr

Hide a lite Ljusgivare FL2002

Hide a lite Ljusgivare FL2002 är en extra kompakt och lätt ljusgivare med 75W/100W halogenljuskälla för glas eller plastfiber, 9/28mm ljusport.
From 4,691 kr

Hide a lite Ljusgivare FL42-2

Hide a lite Ljusgivare FL42-2 är en tyst ljusgivare utan fläkt med 42W halogenljuskälla för glafiber, 9mm ljusport.
1,786 kr