Close
Du har inga artiklar i din kundvagn.
Sök
Filters

Hide a lite

Inomhusbelysning - FIBEROPTIK Hide a lite


 

Hide a lite logo

Fiberljus eller fiberoptik är ett allt mer populärt sätt att ljussätta mycket tack vare de många applikationer som går att skapa med ljuset. Nya lösningar presenteras hela tiden vilket gör att ingen egentligen kan förutsäga morgondagens möjligheter med fiberljus. En möjlighet som nyligen tillkommit är LED-ljusgivarna som sänker energiförbrukningen med upp till 90 %. De är designade för att enkelt kunna bytas ut mot befintlig installation så att både tekniska, ljusrelaterade och ekonomiska vinster uppnås. 

Skillnaden mellan fiberljus och traditionellt ljus är att ljuskällan och ljuset är separerade ifrån varandra. Det är en delning som erbjuder tre viktiga fördelar: Ljuskällan kan placeras där den är lättåtkomlig för underhåll. Ljuskällan avger ingen värmestrålning (IR-strålning) och ljuset leder inte ström. Fibern har två typer av avslut: Stjärnavslut: Snedslipad för stjärnhimmelseffekt. Armaturavslut: Planslipad med pålimmad hylsa av aluminium, kan monteras direkt i tak eller i armaturer. PMMA-fibern kan även delas upp i råfibrer och användas som stjärnpunkter.

Standardpaket fiberoptik

Kompletta fibersatser för stjärnhimlar och belysning, såväl för inomhus som utomhus, t.ex. i bastu, badrum eller entréer. Fiberoptik är lämpligt att använda i fuktiga och känsliga miljöer, eftersom de varken leder värme eller spänning och är fria från UV- och IR-strålning. Glasfibern tål dessutom hög värme och kan placeras i bastu. Paketen består av ljusgivare (projektor), fiberbunt med koppling och i vissa fall även armaturer/linser.

Ljusgivaren

Eller projektorn är systemets motor. Den består av en halogenljuskälla på 20-75W eller en energieffektiv LED-ljuskälla på 4-25W och ett drivdon som ansluts till 230V. De större ljusgivarna har en liten fläkt för kylning och dom flesta av ljusgivarna kan ljusregleras med vanlig standard dimmer.

Fiberbunt

Består av en koppling och ett antal fibrer. Fibern finns i två materialtyper: plastfiber (PMMA) och glasfiber. Plastfibern är uppbyggd av råfiber 0,75 mm och 1,0 mm. En 3 mm fiberkanal består av 14 st ”råfibrer” 0,75 mm, som antingen sammanfogas till en 3 mm belysningspunkt eller delas upp till stjärnpunkter. Glasfibern är uppbyggd av hårfina ”råfibrer” endast 50 my tjocka. En 2 mm fiberkanal består av 1400 råfibrer och är inte lämpliga att dela upp.

Montering

Ljusgivare skall placeras i torra utrymmen (IP20) och med tillräcklig plats runt om så att den inte blir för varm, mått enligt montageanvisning. Vissa ljusgivare har inbyggd fläkt som kan avge ett lite störande ljud. Placera därför ljusgivaren på en plats där ljudet inte stör. Fiber bör alltid böjas med mjuk rundning. Fiberändarna monteras normalt uppifrån och fixeras med lim förutom när man använder armaturer då slutmontering görs från undersidan.


www.hidealite.se

 

Visa som Grid List
Sortera efter
Visa per sida

Hide a lite Armatur med lins 12mm

Hide a lite Armatur med lins är små, dekorativa och funktionella armaturer med 12mm lins för alternativa spridningsvinklar som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
Från 280 kr

Hide a lite Armatur utan frontglas

Hide a lite Armatur utan frontglas. Små, dekorativa och funktionella armaturer som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
Från 90 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5103

Glasfiberbunt 5103
6 141 kr

Hide a lite Kalljusreflektorlampa 12V 42W

Kalljusreflektorlampa 12V 42W
389 kr

Hide a lite Kristallarmatur

Hide a lite Kristallarmatur är en armatur med små och dekorativa lampor som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
Från 357 kr

Hide a lite Ljusgivare FL20-2

Hide a lite Ljusgivare FL20-2 är en liten ljusgivare, utan fläkt med 20W halogenljuskälla, 9mm ljusport.
1 949 kr

Hide a lite Ljusgivare LED FL1000B

Hide a lite Ljusgivare LED FL1000B. Liten, tyst och energieffktiv LED-ljusgivare idealisk för många belysningslösningar som bastu-, stjärnhimmels-, monter- och nischbelysning.
Från 8 468 kr

Hide a lite Ljusgivare LED FL500B 4W

Ljusgivare LED FL500B 4W 9mm är en liten, tyst och extremt energieffektiv LED-ljusgivare idealisk för dekorativ belysning där utrymmet är mycket begränsat, för små ”stjärnhimmelslösningar” och för bastubelysning.
1 768 kr

Hide a lite Standardfiberbunt

Hide a lite Standardfiberbunt. Fiberbunt för bland annat stjärnhimme. Finns i flera olika utföranden.
Från 1 199 kr

Hide a lite Standardpaket

Hide a lite Standardpaket är ett komplett fiberpaket för stjärnhimlar och belysning i badrum, toaletter, entréer eller sovrum.
Från 10 588 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5000

Hide a lite Stjärnhimmelset 5000 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla "stjärnhimmlar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
Från 9 651 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5005

Hide a lite Stjärnhimmelset 5005 är en komplett fibersats idealisk för små "stjärnhimmelslösningar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
Från 2 684 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5012

Hide a lite Stjärnhimmelset 5012 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla "stjärnhimmlar" i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
Från 10 662 kr

Hide a lite Stjärnhimmelset 5056

Hide a lite Stjärnhimmelset 5056 är en komplett fibersats idealisk för effektfulla stjärnhimlar i sovrum, badrum, entréer m.m. Finns även som LED
Från 11 274 kr

Hide a lite Trappstegsarmatur

Trappstegsarmatur
351 kr

Hide a lite Armatur med frontglas

Hide a lite Armatur med frontglas är små, dekorativa och funktionella armaturer med skyddsglas som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
Från 145 kr

Hide a lite Armatur Sirius

Hide a lite Armatur Sirius är en liten dekorativ och funktionell armatur i Rostfritt stål för inomhus- och utomhusbruk som precis som Roblons övriga produkter är lätta att installera och underhålla.
Från 477 kr

Hide a Lite Bastuset

Hide a lite Bastuset för effektfull belysning i bastu och ångbad
Från 9 269 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5107

Glasfiberbunt 5107
2 575 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 5114

Glasfiberbunt 5114
4 775 kr

Hide a lite Glasfiberbunt 6701

Glasfiberbunt 6701
6 972 kr

Hide a lite Kalljusreflektorlampa 12V 75W

Kalljusreflektorlampa 12V 75W
402 kr

Hide a lite Ljusgivare FL2002

Hide a lite Ljusgivare FL2002 är en extra kompakt och lätt ljusgivare med 75W/100W halogenljuskälla för glas eller plastfiber, 9/28mm ljusport.
Från 4 691 kr

Hide a lite Ljusgivare FL42-2

Hide a lite Ljusgivare FL42-2 är en tyst ljusgivare utan fläkt med 42W halogenljuskälla för glafiber, 9mm ljusport.
1 786 kr

Hide a lite Ljusgivare FL75/D/E

Hide a lite Ljusgivare FL75 är en serie tysta, kompakta och mångsidiga ljusgivare. Finns med vitt ljus, 9 eller 28mm ljusöppning, som plugg & play eller dimbara, med färgskiva åtta färger eller glimmerhjul.
Från 6 204 kr