Westal

Westal 1947 Bankeryd

Westal´s grundare Holger Johansson arbetade med att montera belysning i småländska uthus redan på 40-talet. Med sitt genuina intresse för belysning växte rörelsen fort och 1947 startade Holger det som blev armaturfabriken i Bankeryd. Flera av de ursprungliga armaturerna finns kvar i sortimentet än idag och på samma plats utvecklar och tillverkar Westal fortfarande belysning – idag med framtidens arkitektur i blickfånget.

Designen är en naturlig del och en armatur ska pryda sin plats under dygnets alla timmar. Ljuset ska vara behagligt och mjukt att uppleva samtidigt som den ska fylla den funktion som användaren önskar. Genom att arbeta aktivt och långsiktigt med designen har Westal tagit fram armaturer som håller över tid och som är anpassade för vårt nordiska klimat. Westal utvecklar hållbara och miljömässigt långsiktiga produkter. Hela processen från skiss till färdig produkt kontrolleras noggrant.

Westal har med sina många år en unik kompetens för att utforma och tillverka produkter som är enkla att montera och underhålla. Pollare och stolpar är anpassade för de vanligaste varianterna av betongfundament eller ingjutningsjärn, armaturerna är utformade med luckor eller infattningar vilket förenklar installation och byte av ljuskälla.

Stolparmaturerna från Westal kan anpassas till olika stolpalternativ genom att stolparmaturens muff/övergång ändras till stolpens toppdiameter. På så vis kan du byta ut stolparmaturen om du vill byta modell utan att för den delen byta hela stolpen. Stolpar monteras på ett gjutet betongfundament med stolpfäste.

Westal erbjuder flera olika material i sina armaturer. Olika slags plaster och glas används bland annat. Akrylplast är ogiftig och har mycket bra optiska och mekaniska egenskaper. Den är lättbearbetad, slagfastheten är också god. Polykarbonat ser nästan likadan ut som akrylplasten men har en något mattare yta. Den har en bättre slagseghet än akryl och kan förstärkas med glasfiber. Westal använder denna ofta i form av okrossbara kupor, stallglas och som ersättning till fönsterglas eller andra avskärmningar.

Men även glas används i armaturerna. Fönsterglas är det vanliga traditionella genomskinliga glaset. Detta skärs ut i alla möjliga former till Westals armaturer. Härdat fönsterglas är ett glas som är mer slagtåligt än vanligt fönsterglas. Om glaset utsätts för tryck, spricker hela glaskroppen i små bitar. Westals klassiska armaturer kan vid förfrågan beställas med härdat glas.

Många av Westal´s klassiska armaturer kommer med katedralglas som standard. Det är ett plant hamrat ornamentsglas. Det hamrade glaset bryter ljuset mycket vackert samtidigt som strukturen i glaset döljer innehållet i armaturen. Polykarbonatglas är ett plastglas med mycket hög beständighet och med hög slagtålighet. Detta plastglas är vanligt förekomna i offentliga miljöer, där ett mer tåligt material önskas och som klarar av mer åverkan. 

Westal Alefors vägglykta

Väggarmatur Alefors - En varmgalvaniserad vägglykta
From 1,028 kr

Westal Alex (473-33) E27-Sockel Vit

Westal Alex E27-Sockel, Effekt Max 60W
760 kr

Westal Alex led med sensor svart

Westal Alex med sensor är en väggarmatur med rundstrålande ljusbild Svart
1,951 kr

WESTAL AQUA LED SPEGEL I

Westal aqua led spegel spegelarmatur för badrum 16w led 1680lm dimmbar med framkants dimmer mått h50xb600xd115mm
1,898 kr

Westal Athena Flex LED 18W

Tunn tak- och väggplafond tillverkad i polykarbonat med opalt bländskydd, bestyckad med en LED-enhet på 18W, 1530lm.
872 kr

Westal Origo plafond sensor LED 16W 4000K

Tak-och väggplafond tillverkad i plast med opalt bländskydd.
1,034 kr

Westal Quattro II LED

Westal Quattro II takfotsarmatur med raster för infällnad i undertak. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm och har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint. Färgtemperaturen är varmvit, 3000K. IP21 för utomhusbruk.
From 3,812 kr

Westal Quattro II LED Koppar

Westal Quattro II takfotsarmatur med raster för infällnad i undertak. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm och har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint. Färgtemperaturen är varmvit, 3000K. IP21 för utomhusbruk.
3,930 kr

Westal Quattro II LED Vit

Westal Quattro är en takfotsarmatur med raster för infällnad i undertak. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm och har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint. Färgtemperaturen är varmvit, 3000K. IP21 för utomhusbruk.
3,812 kr

Westal Quattro LED

Westal Quattro LED är en takfotsarmatur för infällt montage. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm. Färgtemperaturen är varmvit, 3000K. Armaturen har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint och är tillverkad för utomhusbruk i undertak, IP21.
From 2,189 kr

Westal Quattro LED Vit

Westal Quattro är en takfotsarmatur för infällning. Raster i klarlackerad aluminium. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm. Färgtemperaturen är varmvit, 3000K. Armaturen har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint. Armaturen är för utomhusbruk i undertak, IP21.
2,189 kr

Westal Quattro Takarmatur

Westal Quattro är en takfotsarmatur för infällt montage. Ram och galvaniserad stomme. Armaturen har en E27 lamphållare. Finns i flera olika utföranden.
From 922 kr

WESTAL SANDRA 60W E27 VIT

Westal Sandra är en väggarmatur i formgjuten aluminium, Vit, E27 Max60W
743 kr

Westal Sunrise (495-30) 60W Vit

Westal Sunrise (495-30) 60W Vit
631 kr

Westal Tratt Mässing

Westal Tratt mässing E27 sockel max 75w
1,748 kr

Westal Tratt oxiderad koppar

Westal Tratt Oxiderad koppar E27 sockel max 75w
2,020 kr

Westal Tratt vit

Westal Tratt vit E27 sockel max 75w
1,280 kr

WestalOrigo plafond sensor LED 25W 4000K

Tak-och väggplafond tillverkad i plast med opalt bländskydd.
1,468 kr

Arnäs Väggarmatur

Väggarmatur med rundstrålande ljusbild. Oxiderad koppar och diffuserad med en frostad akrylcylinder. Armaturen är bestyckad med en LED-enhet, Philips Fortimo Disk 800lm 12W Färgtemperaturen är varmvit, 3000K med rotationsymetrisk ljusbild . Bakstycket har två in- och utgångar samt snabbkopplingskopplingsplint. Armaturen är för utomhusbruk, IP44, passar för bruk både i privat och offentlig miljö.
From 2,064 kr

Herrgård vägglykta gjuten koppar

Herrgård vägglykta gjuten koppar
4,734 kr

Illusion Box väggarmatur

Illusion Box väggarmatur. Finns i olika utföranden
From 1,864 kr

Illusion Kub väggarmatur

Illusion Kub väggarmatur, finns i flera utföranden
From 1,679 kr

Illusion Plan Väggarmatur

Illusion Plan väggarmatur, finns i flera utföranden.
From 1,352 kr

Illusion Reko Väggarmatur

Illusion Reko väggarmatur med upp- och nedljus. Finns i flera olika utföranden.
From 1,738 kr

Illusion Rund Väggarmatur

Illusion Rund väggarmatur med upp och nedljus. Finns i flera olika utföranden.
From 1,541 kr